Trouw, Der Spiegel, ARD: EU-steun voor militie in Soedan

Jarenlang weigerde de Europese Unie financiƫle of materiƫle steun aan de meest gevreesde paramilitaire groepering in Soedan te verlenen. Ik onderzocht met Lighthouse Reports hoe geld uit een EU-fonds werd vrijgemaakt voor trainingen voor juist deze groep.

De EU heeft altijd gezegd dat de ‘Rapid Support Forces’ geen directe of indirecte steun zal krijgen, vanwege betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Darfur. Ik verzamelde interne en openbare documenten en sprak met bronnen in de Europese Commissie waaruit bleek dat de EU dit trainingsproject wel degelijk medefinanciert.

Videobeeld van commandanten die training krijgen in begin 2020

Dit terwijl de militieleden niet alleen betrokken zijn bij misdaden in de regio Darfur, maar ook bij mensensmokkelnetwerken die tegen betaling migranten door Soedan richting Europa smokkelen. Dit bleek uit onderzoek met journalist Klaas van Dijken.

Gezamenlijk schreven we het artikel dat verscheen in wel drie grote nieuwsmedia: op de voorpagina van Trouw en online (in PDF), in Der Spiegel en op ARD Tagesschau.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben meerdere Tweede Kamerleden kritische vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers.

(Foto: Migranten opgepakt door de Rapid Support Forces in het noorden van Soedan – Foto: RSF)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven