Trouw: Satellietbeelden-onderzoek verwoesting in Darfur

Voor dagblad Trouw en journalist Klaas van Dijken van onderzoeksbureau Lighthouse Reports analyseerde ik de verwoesting en ontheemding van dorpen tijdens het conflict in Darfur, Soedan. Een Soedanese paramilitaire beweging heeft dorpen overvallen en in brand gestoken om macht te krijgen over het land van boeren en lokale gemeenschappen, bleek uit mijn onderzoek naar open bronnen (OSINT), waaronder satellietbeelden.

Masteriha in Darfur-Noord, kort na een aanval die door lokale media en de VN werd toegeschreven aan de Soedanese militie (Beeld: TerraServer)

Ik heb aanvallen van de ‘Rapid Support Forces’ opgespoord in lokale Soedanese nieuwsberichten en social media, en geverifieerd door historische satellietbeelden van dorpjes te analyseren op verschroeide aarde en verlatenheid.

Dat duidt aan dat mensen na een aanval van de RSF militie, onder commando van een van de huidige leiders van Soedan, Mohamed Hamdan Dagalo ‘Hemedti’, hun dorpen zijn ontvlucht. En een de vele miljoenen ontheemde Darfur-bewoners zijn geworden.

Mijn bijdrage aan het artikel in Trouw is online te vinden en in deze PDF. Mijn volledige analyse van satellietbeelden verscheen op de website van het Soedanese Radio Dabanga (in PDF).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven